nieuws

0472_001.pdf

Opheffing Stichting Ben Remkes Cultuurfonds

Het bestuur van de Stichting Ben Remkes cultuurfonds heeft besloten om al haar activiteiten per direct te stoppen en de Stichting op te heffen per 31-12-2022.

Subsidieverzoeken die recent zijn binnengekomen of die nog zullen worden ontvangen, worden niet meer behandeld. De verzoeken worden retour gezonden met de vermelding ‘Stichting opgeheven’.

 

SCHEMERSCHIJN

Start literatuurproject

Schemer ben
Ben Remkes Cultuurfonds maakt met een meerjarige subsidie het Van Eyck literatuurproject Schemerschijn. Tussen licht en duisternis mogelijk.

Voor Schemerschijn zullen elk jaar (tot 2019) twee jonge schrijvers uitgenodigd worden om een verhaal, een essay, een beschouwing of gedichten te schrijven over de schemer, het weifelende overloopuur van licht en duisternis.

Op dat moment raakt de wereld van zichzelf vervreemd en heeft alles de mogelijkheid, de schijn iets anders te worden. Het is het schemeruur van de bespiegelingen, van een andere manier van denken en waarnemen.

De schrijvers worden gevraagd in te gaan op licht, duisternis en het tussenliggende gebied van de schemer en de schaduwen. Zij nemen de existentiële en symbolische dimensies van de woorden daarin mee, evenals hun rijkdom en anciënniteit. En ook hun verwarring: wat licht en zichtbaar is, is waar, wat duister en onzichtbaar is, is onwaar denken wij nog steeds, ook al weten wij dat dit lang niet altijd opgaat.

Junichiro Tanizaki gebruikte in zijn boek In Praise of Shadows beide begrippen om het verschil tussen de moderne westerse cultuur en de traditionele Japanse cultuur te duiden. Het kan als een cultuurkritiek op het modernisme gelezen worden, als een esthetiek van de duisternis, van de donkere hoek, van de kleur ‘of darkness seen by candlelight’.

In de loop van de komende jaren zal een reeks van reflecties op onze tijd, het denken over waarheid en werkelijkheid gestalte krijgen. De publicaties worden in de Van Eyck vormgegeven en gedrukt.
Ben Remkes Cultuurfonds stelt zich ten doel de actuele kunst te bevorderen door het ondersteunen en faciliteren van kunstenaars. Voor meer informatie: benremkescultuurfonds.nl

Bregje Hofstede is gevraagd de reeks Schemerschijn te openen.
Bregje Hofstede (1988) is schrijver en kunsthistoricus. Voor haar korte verhalen en essays ontving ze de Hollands Maandblad aanmoedigingsbeurs 2012/2013. Haar debuutroman De hemel boven Parijs verscheen in september 2014 bij Uitgeverij Cossee. De vertaalrechten zijn reeds verkocht aan Duitsland en Denemarken. De roman stond op de longlist van de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs. Bregje publiceerde verhalen en essays in o.a. Das Magazin, De Gids, Tirade, Hollands Maandblad en Kunstschrift en is mede-auteur van De Verbeelders in 2014 verschenen bij Van Tilt.

In de loop van 2016 zal de tweede auteur bekend gemaakt worden.

Afbeelding: Frederic Edwin Church, Twilight in the Wilderness, 1860

Van Eyck
Academieplein 1
6211 KM Maastricht
t: +31 (0)43 350 37 37
e: info@janvaneyck.nl

Bekijk in browser

www.janvaneyck.nl