Jaarverslag 2008

Inleiding

In dit jaarverslag blikken we terug op het eerste volledige jaar van de Stichting Ben Remkes Cultuurfonds (St. BRC) en doen we verslag over de zaken waarmee de St. BRC zich in 2008 heeft beziggehouden.
Gepoogd wordt een breed beeld te schetsen van ons werkterrein.

2008 was een interessant jaar voor de Stichting. Na de start in juli 2007 heeft de St. BRC zich in 2008 geleidelijk aan “gesetteld”. In ondersteunende zin op het gebied van (startende) professionele kunstenaars met het oog op een duurzame toekomst. De St. BRC doet dit door projecten financieel en of facilitair te ondersteunen om zo bij te dragen aan de verdere ontplooiing van kunstenaarschap op het gebied van beeldende kunst, audio, nieuwe media, muziek (modern en klassiek), literatuur, dans en drama.

In 2008 heeft dit geresulteerd in de ondersteuning van diverse projecten. Genoemd mogen worden: financiële bijdragen voor o.a. kamermuziekconcerten zowel in meervoudige setting als solistisch, bijdragen voor de uitgave van een boekwerk, exposities van beeldende kunst en een cultureel festival.

Een verdere profilering van St. BRC heeft plaats gevonden door het opzetten van een website en de ontwikkeling van de eigen huisstijl en verdere Public Relations contacten. Het bestuur acht het van groot belang om grotere naamsbekendheid te verwerven. In 2008 zijn daarom promotieactiviteiten gestart. Voorlichting geven over wat de St. BRC beoogt is essentieel. Een wijze van profilering naar andere vergelijkbare culturele organisaties, stichtingen e.d. die ondersteuning bieden aan initiatieven op vergelijkbare culturele terreinen. Tevens is hierbij uitvoering gegeven aan een doelstelling van de St. BRC, nl. dat subsidieaanvragers de weg weten en duidelijk is wat zij van het fonds kunnen verwachten en wat het subsidiebeleid is.

Doelstelling

  • De St. BRC heeft als uitgangspunt om oorspronkelijke, vernieuwende, gewaagde en experimentele kunt/cultuuruitingen financieel en/of facilitair te steunen.
  • De St. BRC wil zich actief stimulerend begeven op het brede terrein van de hedendaagse kunst en cultuur.
  • De St. BRC streeft eveneens naar bevordering van actieve dan wel passieve participatie aan kunst en cultuur door brede lagen van de bevolking door middel van het steunen van publieksgerichte presentaties.

Daarnaast is als doelstelling neergezet het doen aan fondswerving. Om potentiële schenkers te attenderen op de doelstellingen zal een nieuwsbrief, een flyer en banners worden ontwikkeld. Dit wervingsmiddel zal in die ruimten worden geplaatst, waar de St. BRC financiële ondersteuning heeft geboden.

Bestuur

In het besuur hebben de navolgende personen zitting:

  • Ben Remkes, voorzitter
  • Jan Hammenga, secretaris/penningmeester
  • Bert Beek, algemeen bestuurslid.

Het bestuur laat zich ter zijde staan door adviseurs.
Het bestuur vergadert –in principe- 1 keer per kwartaal.
In 2008 werd er 6 heer vergaderd.

Subsidie

De toe te kennen subsidies worden in een drietal verschillende vormen verdeeld:

  • giften - is vaak éénmalig.
  • startsubsidie – éénmalige bijdrage voor de opzet van nieuwe activiteiten. Deze activiteiten moeten de volgende jaren uit eigen of andere middelen worden gefinancierd.
  • doelsubsidie – een bijdrage voor een activiteit met een éénmalig karakter. Bijv. een tentoonstelling, publicatie of culturele manifestatie
  • .

Daarnaast is als doelstelling neergezet het doen aan fondswerving. Om potentiële schenkers te attenderen op onze doelstellingen zal een nieuwsbrief, een flyer en banners worden ontwikkeld. Dit wervingsmiddel zal in die ruimten worden geplaatst, waar onze Stichting financiële ondersteuning heeft geboden.

Projecten

De St. BRC heeft activiteiten ontplooit op het gebied van ondersteuning van muzikale activiteiten.

  • Het Cultureel Centrum de Molenberg in Delfzijl, heeft van de St. BRC financiële mogelijkheden ontvangen om in 2008 twee kamermuziekconcerten te organiseren:
    • het concert gegeven op 10 februari door harpiste Gwyneth Wentink, de jongste prijswinnaar ooit van het Internationaal Harpconcours in Tel-Aviv en klarinetist Lars Wouter van den Oudeweijer, de winnaar van de Edison Klassiek in 2003.
    • het concert gegeven op 16 november door Izhar Elias, gitaar, winnaar van de eerste prijs op het Prinses Christina Concours en Quirine Scheffers, viool, (primarius van het Rubens Kwartet).
  • Esther Visser, de in 2004 afgestudeerde, zeer talentvolle violiste, ontving financiële steun van de St. BRC om een officiële Europese Masters-opleiding moderne viool te volgen. Een twee-jarige master-class barok-viool aan de Liszt Academie in Boedapest.
    Deze opleiding combineerde zij met een master-class barok-viool in Brussel.

De st. BRC was ook actief op het gebied van ondersteuning van cultureel gerelateerde boekwerken.

  • Het door vader en zoon Plas geschreven het boek “Religieus Erfgoed In Groningen” – Oude kerken in de Ommelanden – is mede gefinancierd.
    Het eerste exemplaar is aangeboden aan de Commissaris van de Koningin in Groningen, dhr. M. van den Berg, voorzien van een voorwoord geschreven door prof. dr. J.C. Kennedy.
    Dat de uitgave van genoemd boekwerk een succes is geweest, blijkt uit het feit dat er reeds een tweede druk is verschenen.

ANBI

Medio maart 2008 heeft de Belastingdienst positief beschikt op de ingediende aanvraag om in aanmerking te komen voor de nieuwe belastingregel ANBI (Algemeen Nut Beogende Instellingen). Met ingang van 1 januari 2008 wordt onze Cultuurfonds aangemerkt als een ANBI instelling.
Onder een ANBI wordt verstaan een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of algemeen nut beogende instelling, die als zodanig door de Belastingdienst is aangewezen.
Om als een ANBI aangewezen te kunnen worden, moeten het doel en de feitelijke werkzaamheden van de instelling een algemeen belang dienen. Verder mag een ANBI geen winstoogmerk hebben. Een instelling mag dus geen particulier of individueel belang dienen.

Welk financiële voordelen heeft een ANBI ?

  • Een ANBI hoeft geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over erfenissen en schenkingen die de ANBI ontvangt in het kader van algemeen belang.
  • Uitkeringen die een ANBI doet in het algemeen belang zijn vrijgesteld voor het recht van schenking.
  • Als een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als een ANBI, kan een donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken, binnen de hiervoor geldende regels.