Jaarverslag 2009

Inleiding

In het tweede volledige jaar van de Stichting Ben Remkes Cultuurfonds (Stichting) heeft het bestuur met voldoening geconstateerd dat de naamsbekendheid binnen de kunstwereld is vergroot en dat daardoor de stroom aan subsidieaanvragen voor ondersteuning van culturele activiteiten (op velerlei gebied) evenredig is toegenomen.
De Stichting bewijst hiermee haar bestaansrecht en onderstreept hiermee haar uitgangspunten/doelstellingen.
Er blijkt op ruime schaal behoefte te bestaan aan financiële/facilitaire steun en culturele waardering.

In 2009 heeft er uitbreiding van het bestuur plaats gevonden, waardoor de Stichting in culturele- en kwalitatieve zin op een hoger plan is gekomen. De organisatie van de Stichting is verder gegroeid in professioneel opzicht (gericht op de doelstellingen van de Stichting). Een dagelijks bestuur is gevormd.

Naast het bestuur ontstond (en ontstaat verder) een groeiende groep van sympathisanten.
In het najaar van 2009 werd een 'evaluatie/brainstorm bijeenkomst' gehouden waar de doelstellingen, criteria en de praktische uitvoering tegen het licht werden gehouden.
Met als uitkomst om het subsidiebeleid aan te scherpen en gerichter te structureren.
Ook 'eigen initiatieven'(door de Stichting zelf te ontwikkelen culturele projecten), één van de uitgangspunten van de Stichting, vonden in 2009 plaats. Dit binnen het kader van het naar buiten treden van de Stichting, om zich ook maatschappelijk te profileren.

De Stichting werd ook door derden benaderd om d.m.v. 'adoptie' culturele projecten tot stand te brengen.
Adoptie in zin van het aangaan van een inspanningsverplichting en de gedeelde medeverantwoordelijkheid in artistiek inhoudelijke en in financieel/facilitaire zin bij de uitvoering van betreffende culturele projecten.
Naast directe ondersteuning werd de Stichting ook gevraagd voor adviezen en incidenteel voor praktisch coördinerende hulp.

Binnen de PR-activiteiten van de Stichting neemt de website (www.benremkescultuurfonds.nl) een belangrijke plaats in. De website wordt steeds geactualiseerd waardoor het voor de subsidieaanvragers duidelijk is wat zij eventueel van het fonds kunnen verwachten en welke het subsidiebeleid is en welke de criteria zijn. Via de website komen veel vragen om specifieke informatie en subsidieverzoeken binnen.

Met o.m. de Stichting Oude Groninger Kerken (Groningen) en de Stichting Museum Belvédère (Oranjewoud) werd een onderlinge link gelegd met de website van de Stichting.
Belangrijk in 2009 voor de bekendheid en de promotie van de Stichting was de uitnodiging van de lokale Groninger zender TV Noord, waar onze voorzitter ruimschoots de tijd kreeg om op een heel plezierige wijze voorlichting te geven over wat de Stichting beoogt.

Verder blijft onverminderd in de aandacht van het bestuur contact te leggen met andere stichtingen/fondsen etc. die in grote lijnen eenzelfde visie/beleid voorstaan, om zo samen ook grotere culturele projecten te subsidiëren of te faciliteren.

Het bestuur zet zich in om aan fondswerving te doen. Dit om potentiële schenkers te attenderen op de doelstellingen van de Stichting. Er zal hiertoe een nieuwsbrief, een flyer en banners worden ontwikkeld. Dit wervingsmiddel zal in die ruimten worden geplaatst, waar de Stichting financiële ondersteuning heeft geboden.

Doelstelling

  • De St. BRC heeft als uitgangspunt om oorspronkelijke, vernieuwende, gewaagde en experimentele kunst/cultuuruitingen financieel en/of facilitair te steunen.
  • De St. BRC wil zich actief stimulerend begeven op het brede terrein van de hedendaagse kunst en cultuur.
  • De St. BRC streeft eveneens naar bevordering van actieve dan wel passieve participatie aan kunst en cultuur door brede lagen van de bevolking door middel van het steunen van publieksgerichte presentaties.

Daarnaast is als doelstelling neergezet het doen aan fondswerving. Om potentiële schenkers te attenderen op de doelstellingen zal een nieuwsbrief, een flyer en banners worden ontwikkeld. Dit wervingsmiddel zal in die ruimten worden geplaatst, waar de St. BRC financiële ondersteuning heeft geboden.

Bestuur

In het besuur hebben op 1 januari 2009 de navolgende personen zitting:

  • Ben Remkes, voorzitter
  • Jan Hammenga, secretaris/penningmeester
  • Bert Beek, algemeen bestuurslid.

In 2009 is het bestuur uitgebreid met nog eens drie bestuursleden, t.w.:

  • Peter Breukink, vanaf 13 mei 2009.
  • Han Steenbruggen, vanaf 16 december 2009
  • .
  • Efiena Bil, eveneens vanaf 16 december 2009.
  • Het bestuur laat zich ter zijde staan door adviseurs.
    Het bestuur vergadert –in principe- 1 keer per kwartaal.
    In 2009 werd er 6 heer vergaderd.

Subsidie

De toe te kennen subsidies worden in een drietal verschillende vormen verdeeld:

  • giften - is vaak éénmalig.
  • startsubsidie – éénmalige bijdrage voor de opzet van nieuwe activiteiten. Deze activiteiten moeten de volgende jaren uit eigen of andere middelen worden gefinancierd.
  • doelsubsidie – een bijdrage voor een activiteit met een éénmalig karakter. Bijv. een tentoonstelling, publicatie of culturele manifestatie
  • .

In 2009 werden meerdere culturele projecten financieel/facilitair gesteund zoals: bijdrage in de uitgave van het jubileumboekwerk van de Stichting Oude Groninger Kerken "Ooit gebouwd voor altijd", enkele exposities op het gebied van de beeldende kunst, het Jonge Harten Theaterfestival, kamermuziekconcerten e.d.

Projecten

Zoals gememoreerd heeft de Stichting 'eigen activiteiten' ontplooit.
Onder 'eigen activiteiten' viel het initiëren en mede organiseren van de tentoonstelling "Blik op Delfzijl", zeesluizen-industrialisatie-zeehavens (15 t/m 30-08-2009) in Molen Adam Delfzijl gelieerd aan "DelfSail 2009".
De kern van de expositie bestond uit werken van de tentoonstelling " Schilders zien Delfzijl" van november 1956. waar het provinciaal bestuur van Groningen twaalf gerenommeerde kunstenaars uitnodigde om de aanleg van de nieuwe zeesluizen bij Farmsum en de verbetering van het Eemskanaal bij Delfzijl te vereeuwigen.

Eveneens viel onder 'eigen activiteiten' het afsluitend kamermuziekconcert "Slotaccoord" (25-10-2009) in de expositieruimte "Golden Zieltje" te Termunterzijl door Edzo Bos (piano) en Anneloes Volmer (mezzo-sopraan). Dit ter gelegenheid van het definitief sluiten van de expositieruimte.
Dat het concert een succes was, bleek wel uit de enorme opkomst van muziekliefhebbers.

Ook op het gebied van ondersteuning van cultureel gerelateerde projecten heeft de Stichting haar steentje bijgedragen. Te noemen valt o.a.:

  • "Ingekeerd kijken" in het Klooster Ter Apel (25-04 t/m 06-06-2009).
    Een door St. Datare georganiseerde culturele manifestatie geïnspireerd door de middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen. Deelnemende kunstenaars waren: Yvonne Struys (beeldend kunstenaar), Hero Wouters (componist/musicus/cineast) en Frans Spakman (auteur).
  • Dolf Verlinden /Jan Glas: "Stel je bent een schilder" (02-05-2009)
    Een boekuitgave met schilderijen van Dolf Verlinden en gedichten van Jan Glas.
  • Cultureel Festival "125 jaar spoor" (15 t/m 21-06-2009)
    Ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de spoorverbinding tussen Groningen en Delfzijl werden verschillende culturele activiteiten georganiseerd zoals de theatervoorstelling "Olga" die tijdens een reeks van treinreizen tussen Delfzijl en Groningen werd opgevoerd.
  • Festival "Terug naar het Begin" (27-06-2009).
    Harry de Wit trad op met een bijzonder klankstuk 'Elementi', dat speciaal voor dit Festival werd gecomponeerd. Hij voerde dit klankstuk uit samen met Belle Marie de Wit in de Petrus en Paulus kerk te Loppersum.
  • "Festival Internazionale Giovanili Europee" (06 t/m 12-07-2009).
    Het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble heeft zeer succesvol deelgenomen aan het festival in Italië. In Verona, Castiglione delle Stiviere en in Ponti sul Mincio zijn de concerten zeer goed bezocht.
  • "Geloofsstrijd" (06-09 t/m 04-10-2009).
    Met het oog op het actuele thema 'geloofsstrijd', als botsing tussen culturen of als innerlijk conflict, sloot KunstCircuit 2009 op een geëigende manier aan bij de internationale Fotomanifestatie Noorderlicht. De route van fotografie en nieuwe media in zeven historische kerken in het noordoosten van Groningen maakte deel uit van het satellietprogramma van het vermaarde fotofestival. Onder de noemer "Human Conditions" bracht Noorderlicht facetten van strijd in het algemeen voor het voetlicht.
  • "The Berlin Wall of Sound"(09-11-2009).
    Twintig jaar geleden op 9 november viel de muur in Berlijn. Een groep van +/- 206 gitaristen, muzikanten met een verschillende demografische achtergrond, opgesteld met als doel in plaats van een muur die mensen scheidt, een muur te realiseren die mensen bijeen brengt. Zij creëerden een 'Muur van geluid' in het Mauerpark te Berlijn. Voor elke gevallene die vergeefs geprobeerd had over de muur te komen was er één gitarist.Zo werd duidelijk gemaakt dat vrijheid een basisrecht voor iedereen is.
    Het initiatief ging uit van de Groningse rock- en metalband Noir.
  • TWIST, editie 2 (21-11-2009).
    Door stichting De Voorruit (Groningen) is het boek "TWIST, creatieve index Groningen" samengesteld. Het is een boek dat op journalistieke wijze een portret van Groningen als creatief web schetst. In dit web zijn honderden creatieven actief uit de wereld van design, reclame, mode, beeldende kunst, toegepaste kunst, architectuur, film, fotografie, geluid/muziek, theater en literatuur, onderwijs en wetenschap. TWIST maakt de termen çreativiteit', 'creatieve industrie' en 'creatieve stad' tot levende en inspirerende begrippen voor betrokkenen en belangst ellenden.
    TWIST volgt de ontwikkelingen van Groningen als creatieve stad en plaatst de Groningse creatieve industrie voor het voetlicht.

Daarnaast zijn nog een aantal subsidieverzoeken gehonoreerd, waarvan de uitvoering plaats heeft gevonden in 2010.