Jaarverslag 2010

Inleiding

In dit jaarverslag, een terugblik op het derde volledige jaar van de Stichting Ben Remkes Cultuurfonds (Stichting).
We doen verslag waarmee de Stichting zich in 2010 heeft beziggehouden.
Er kwamen -in de loop van het jaar- 90 subsidieverzoeken binnen.
Subsidieverzoeken uit het brede veld van kunst- en cultuurinitiatieven.
De Stichting concludeert hieruit dat binnen de ‘kunstwereld’ de Stichting reeds een ruime bekendheid geniet.
Een factor van betekenis m.b.t. de hoeveelheid aan subsidieaanvragen moet zeker genoemd worden de door de overheden aangekondigde aanstaande ingrijpende bezuinigingen op cultuur.

Veel verzoeken hadden het vernieuwende-, onderscheidende karakter die de Stichting in haar doelstelling heeft verwoord.
Voor het bestuur van de Stichting een uitdagende opgave om volgens de doelstellingen en geldende criteria secuur te selecteren, toe te kennen of af te wijzen.
Van belang is hierbij om steeds weer in de verzoeken de creatieve- en oorspronkelijke/autonome aspecten te onderkennen en zich niet te laten beïnvloeden door de waan van de dag en de hypes van het moment.

Het bestuur onderkende de noodzaak om doelstellingen en criteria, naar het inzicht van nu, nauwkeuriger/scherper te formuleren. Voortschrijdend inzicht speelt hierbij een grote rol.
Bij de jaarlijkse evaluatiebijeenkomst kwamen de doelstellingen en criteria aan de orde. Om de gelden van de Stichting goed in te zetten voor culturele projecten/initiatieven zijn helder geformuleerde criteria onontbeerlijk, immers criteria bepalen veelal al wat het beste is om te kiezen.

Op de website van de Stichting (www.benremkescultuurfonds.nl) werden de nader uitgewerkte criteria opgenomen.

Het jaarbudget van de Stichting staat slechts toe dat er over het algemeen kleinschalige initiatieven/ projecten kunnen worden gesubsidieerd, of een specifiek onderdeel van omvangrijker culturele projecten

Gedurende het jaar ontstond door ruimhartige toekenning van subsidies echter een tekort. Het tekort werd door een extra schenking door de stichter van de Stichting aangezuiverd.

In december werden de uitgangspunten/de missie de verslagleggingen en de boekhouding van de Stichting gecontroleerd door de belastinginspecteur die belast is met de controle van ANBI’s.
De doelstellingen/missie, de verslagleggingen en de boekhouding werden na controle geheel, volgens de geldende regelgeving van de ANBI, in orde bevonden.

In de loop van het jaar ontstond de mogelijkheid om (structureel) deel te gaan nemen aan het maandelijkse Fondsenoverleg te Groningen.
Dit Fondsenoverleg biedt aan personen en instellingen die een cultureel project zouden willen opzetten de gelegenheid, om hun project in een vroeg stadium voor te leggen en te bespreken en van de fondsen te horen of er een kans op het verkrijgen van subsidie is.
In dit Fondsenoverleg hebben zitting:
Kunstraad Groningen, J.B.Scholtensfonds en H.S.Kammingafonds, Prins Bernard Cultuurfonds Groningen, VSB fonds regio Groningen en Drenthe.

Doelstelling

  • De St. BRC heeft als uitgangspunt om oorspronkelijke, vernieuwende, gewaagde en experimentele kunst/cultuuruitingen financieel en/of facilitair te steunen.
  • De St. BRC wil zich actief stimulerend begeven op het brede terrein van de hedendaagse kunst en cultuur.
  • De St. BRC streeft eveneens naar bevordering van actieve dan wel passieve participatie aan kunst en cultuur door brede lagen van de bevolking door middel van het steunen van publieksgerichte presentaties.

De Stichting heeft eveneens als doelstelling, het doen aan fondswerving. Om potentiële schenkers te attenderen op de doelstellingen zijn in 2010 ‘banners’ ontwikkeld.
‘Banners’ worden geplaatst, bij uitvoeringen van projecten/initiatieven waaraan de Stichting financiële ondersteuning heeft geboden.

Bestuur

Het besuur bestaat op 1 januari 2010 uit:

  • Ben Remkes, voorzitter
  • Jan Hammenga, secretaris/penningmeester
  • Bert Beek, algemeen bestuurslid.
  • Peter Breukink, algemeen bestuurslid.
  • Han Steenbruggen, algemeen bestuurslid.
  • Efiena Bil, algemeen bestuurslid.

Het bestuur laat zich, zo nodig, ter zijde staan door adviseurs.
Het bestuur vergadert –in principe- 1 keer per kwartaal.
In 2010 werd er 4x vergaderd.
Het dagelijks bestuur kwam eveneens 4x bijeen.

Subsidie

De toe te kennen subsidies kunnen in een drietal verschillende vormen worden verdeeld:

  • giften - is in principe éénmalig.
  • startsubsidie – éénmalige bijdrage voor de opzet van nieuwe activiteiten. Deze activiteiten moeten de volgende jaren uit eigen of andere middelen worden gefinancierd.
  • doelsubsidie – een bijdrage voor een activiteit met een éénmalig karakter. Bijv. een tentoonstelling, publicatie of culturele manifestatie
  • .

De Stichting heeft in 2010 diverse culturele projecten/initiatieven financieel en of facilitair kunnen steunen. Opvallend zijn hierbij projecten, die nieuwe ontwikkelingen in de beeldende kunst tonen.
Projecten die sociale media hebben geïntegreerd en interactief zijn in hun presentatie.
Een voorbeeld hiervan is: ‘Club Oklahoma’ De weg naar Volkomen Uitverkoren Gemeenschap. Zij ontwikkelden dit interactief project dat tijdens het Noorderzon Performing Arts Festival te Groningen (19 t/m 29 augustus) werd uitgevoerd.

Projecten

Eigen activiteiten
Onder ‘eigen activiteiten’ wordt verstaan de door de Stichting opgezette en uitgevoerde culturele activiteit.
Op 21 maart organiseerde de Stichting een koffieconcert in de Garnizoenskerk van Oudeschans.
Uitvoerenden waren: Esther Visser –viool en Tullia Melandri –piano. De concertbezoekers waardeerden het concert zeer.
De Stichting heeft in een eerder stadium Esther Visser financieel gesteund bij haar vervolg studie (postgraduate) aan de Franz Liszt Academie in Budapest bij meesterviolist Vlimos Szagadi.

Op het gebied van ondersteuning, financieel dan wel facilitair, van cultureel gerelateerde projecten heeft de Stichting haar bijdrage kunnen leveren.

Enkele voorbeelden om de diversiteit van gesteunde projecten aan te geven:

  • Op 17 april werd in het ‘Paleis’ te Groningen het symposion “Art Collecting during the Monetary Crisis” gehouden. Met als sub thema Young Collectors.
    Dit symposium werd georganiseerd door Sign+ Groningen.
    Er werden vier voordrachten gehouden door resp. kunsthistorica Renée Steenbergen, kunsteconoom Pim van Klink, kunstverzamelaar Kai van Hasselt en moderator Raymond Frenken.
  • Het door Stichting Cauldron Productions Rotterdam gerealiseerde muziektheaterproductie “Deirdre” werd op 20 mei uitgevoerd in de Ruïnekerk te Bergen (NH).
    Tekstschrijver Albert van Duijn heeft van dit bekende Iers-Keltische verhaal een achtdelige vertelling gemaakt en componist Frans Smit acht nieuwe liederen. Deze vertelling en liederen werden afgewisseld met intermezzi op Keltische instrumenten.
  • Op acht oktober werd door Piet Gerbrandy (classicus, dichter en poëziecriticus) een lezing gegeven met als titel:
    “Erotiek in de Latijnse literatuur van de twaalfde eeuw”. Deze lezing als vervolg op de presentatie te Vichte (België) van de culturele manifestatie “Ingekeerd kijken” Hildegard von Bingen van 2 t/m 25 april.
  • In de Stadsschouwburg te Groningen werd door Club Guy en Roni op 9 november hun voorstelling “Quick, Quick, Face the Wall” uitgevoerd.
    Dans vanuit een enorme fysieke kracht en intelligente choreografieën, gepaard aan een dwingende theatraliteit.