subsidies/archief 2014

Cultureel project ‘compositie’

Voor het project ‘compositie’ werd dhr. Frits Selie als curator (op freelance basis) aangetrokken. Het bestuur van de Stichting koos uit de voordracht van de curator van 7 jonge professionele componisten van hedendaags/actuele klassieke muziek twee componisten uit.
Begin 2014 werden de compositieopdrachten verstrekt.

De beide premières van de twee geheel nieuwe composities hebben eind 2014 plaats gevonden.

‘Synaesthesia Suite’ van Kate Moore

Ten eerste ‘Synaesthesia Suite’, een opdrachtcompositie van de Nederlands/Australische componiste Kate Moore (1979). De compositie heeft een tijdsduur van 30 minuten en bestaat uit vier losse delen. De compositie in z’n geheel is een stuk voor vioolsolo met elektronische en akoestische aspecten. In de compositie klinken invloeden door van minimal music en seriële muziek.

Kate Moore’s muziek heeft een sereen en meditatief karakter en een pastoraal idioom met lange bezwerende noten. De kracht van de klank is echter nooit ver weg. De première van ‘Synaesthesia Suite’ vond plaats tijdens ‘November Music’ op 6 november 2014.
‘November Music’, het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland, vond van 5 t/m 9 november 2014 plaats in ’s-Hertogenbosch. novembermusic.net

thumb  novemberkopie

 

‘Kastje…muur…’  van Bart de Vrees

De tweede opdrachtcompositie was; ‘Kastje…muur…’ van de Nederlandse componist Bart de Vrees (1974).

De compositie (met choreografie) is een korte absurdistisch komische kameropera en heeft een tijdsduur van +/- 40 minuten.
De muziek van de compositie heeft een uitgesproken ‘hedendaags klassiek’ idioom.

Bart de Vrees’s muziek doet ruimtelijk aan met verre klanktonen, dan weer met plotselinge velle intervallen, vaak hoekig, altijd atmossferisch.

De première van ‘Kastje…muur…’ vond plaats op 29 november 2014 in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam en werd uitgevoerd door de IJ-Salon.

De IJ-Salon is een van de parels van muzikaal Amsterdam.
Vijf keer per jaar komt het publiek hiervoor op zaterdagmiddag naar het Muziekgebouw aan ’t IJ, om te luisteren naar topmusici van het Koninklijk Concertgebouworkest.
De musici laten zich inspireren door bijzondere en telkens wisselende muzikale of anderszins kunstzinnige gasten. Kamermuziek in grote of kleine bezettingen vormt samen met poezie, theater, beeldende kunst, dans of filosofie telkens een unieke, niet te missen middag voor iedereen met liefde voor muziek IJ-Salon.nl